top of page

CV

ENGLISHSUOMI • 本語

Tomi Räisänen opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Erkki Jokisen johdolla valmistuen musiikin maisteriksi vuonna 2009. Hän on myös opiskellut musiikkitiedettä ja sävellystä Harri Vuoren johdolla Helsingin yliopistossa vuosina 1997-2000. Opintoja on täydennetty useilla kansainvälisillä mestari-kursseilla, joissa hänen opettajinaan ovat toimineet mm. Brian Ferneyhough, Jonathan Harvey, Michael Jarrell, George Benjamin, Toshio Hosokawa, Magnus Lindberg, Jouni Kaipainen ja Marco Stroppa. 

 

Räisäsen yli sata nimikettä sisältävä teosluettelo kattaa musiikkia laajoista orkesteriteoksista ja konsertoista kamari- ja vokaalimusiikkiin. Teoksissa on hyödynnetty usein elektro-akustisia keinovaroja. Lisäksi hän on säveltänyt musiikkia elokuva- ja videoteoksiin sekä tehnyt installaatioteoksia. Teoksia on esitetty konserteissa, radioitu ja televisioitu 44 maassa ympäri maailman. Teoksia on valittu esitettäväksi useilla festivaaleilla kuten ISCM World Music Days, Gaudeamus Music Week, MATA (New York), Ultraschall Berlin, Klangspuren Schwatz, Archipel Festival, NMD Pohjoismaiset musiikkipäivät, UNM Ung Nordisk Musik. Suomessa teoksia on esitetty mm. Tampere Biennalessa, Helsinki Musica Novassa, Viitasaaren Musiikin ajassa, Kuhmon kamarimusiikki-festivaalilla, Avantin Suvisoitossa, Tampere Filharmonian konserttisarjassa sekä Musiikkitalon Klang-konserttisarjassa. Teoksia ovat tilanneet ja esittäneet mm. Helsingin kaupunginorkesteri, Nationaltheater Orchester Mannheim, Augsburger Philharmoniker, London Sinfonietta, Ensemble Modern, Hansestad Lübeck, Orchestra Filarmonica di Bologna/2 Agosto, Suomen puolustusvoimat, Soitinmusiikkiliitto (SOLI), Sibelius-Akatemia  sekä lukuisat yksittäiset muusikot, yhtyeet ja festivaalit. Levytettyjä teoksia on julkaistu 12 eri äänilevyllä. 

 

Räisänen on menestynyt useissa sävellyskilpailussa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Urkukonsertto Pulmo voitti kansainvälisen Kaija Saariaho -sävellyskilpailun sinfonia-orkesterisarjan vuonna 2023. Samana vuonna nuoriso-orkesteriteos Kalalle palkittiin 2. palkinnolla Pirkanmaan Pinna -sävellys-kilpailussa. Kuoroteos Kiire sai 2. palkinnon P.J.Hannikainen -kuorosävellyskilpailussa 2022. Vuonna 2021 Räisänen voitti kaksi sävellys-kilpailua: Lux Musicaen sävellyskilpailun ensembleteokselle Tele sekä Tampereen pianokilpailun sävellyskilpailun teoksella Hile. 2019 marimba-konsertto Portal sai 3. palkinnon sekä voitti yleisöpalkinnon kansainvälisessä Uuno Klami -sävellyskilpailussa. 2007 Räisänen voitti Japanissa kansainvälisen sävellyskilpailun Irino Prizen teoksella Stheno ja 2002 hän sai 2. palkinnon Italiassa Concorso Internazionale di Composizione 2 Agosto -kilpailussa. 

 

Räisänen on valittu useisiin kansainvälisiin taiteilija-residensseihin kuten mm. Tokyo Wonder Siteen 2011, Künstlerhaus Schloss Wiepersdorfiin 2010 ja Künstlerhaus Lukasiin 2008. Räisänen on ollut tuottamassa nuorille säveltäjille suunnattua Sävellyspaja-mestarikurssia Porvoon Sannäsissa vuodesta 2004 ja toimii tarkoitusta varten perustetun Sävellyspaja-yhdistys ry:n puheenjohtajana. Vuodesta 2014 lähtien hän on myös opettanut kurssilla.

 

Sävellystyötä ovat työskentely- ja sävellystilaus-apurahoin tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Goethe Institut, Greta ja William Lehtisen säätiö, Helsingin kulttuurikeskus, Koneen Säätiö, Kulturfonden för Sverige och Finland, Luovan säveltaiteen edistämissäätiö (LUSES), Madetoja-säätiö, Meir Rimon Commissioning Assistance Program of the International Horn Society, Musiikin edistämissäätiö (MES), Oskar Öflunds Stiftelse, Pro Musica säätiö, Sibelius-rahasto, Suomen Kulttuurirahasto, Uudenmaan rahasto, Uudenmaan taidetoimi-kunta, Taiteen edistämiskeskus, Taiteen keskustoimikunta ja Teoston partituurimusiikin sävellystilaustoimikunta.

Vuosina 2024-2026 sävellystyötä tukee Taiteen edistämiskeskus.

Tomi Raisanen (Räisänen), composer, Taike
bottom of page